Ermita de Sant Bartomeu de Mont-ras


Sant Bartomeu de Mont-ras, també coneguda popularment com Sant Bartomeu de les Vespes en record d’un eixam que va impedir que el 1936 en prenguessin les campanes, és una ermita romànica ubicada a tocar de la urbanització del Serrat de l'Ametlla (sud-oest del Puiggraciós). Pertany al terme de l'Ametlla del Vallès, des d’on té els accessos, tot i que correspon a Bigues.

La ubicació de Mont-ras està documentada des del 932, i l'església de Sant Bartomeu, des del 1156, a l'acta de consagració de Sant Pere de Bigues. A la Baixa edat mitjana apareix com a parròquia integrant de la baronia de Montbui, però el 1404 ja només tenia tres cases que en depenien, i passà a ser sufragània de Sant Pere de Bigues. Més tard, cap al 1508 esdevé una simple capella que s'integra, per proximitat, a la parròquia de Sant Genís de l'Ametlla.
Compta amb una sola nau rectangular, subdividida per arcs torals en quatre trams, un d'ells molt curt. La capella tenia la porta a migdia, a prop dels peus de la nau, però amb la reforma moderna s’obrí una porta on hi havia el presbiteri (no tenia absis semicircular). En aquesta nova façana de llevant es féu, també, una espadanya i un ull de bou.