Església de Sant Pere i Sant Pau de Bigues

 
Sant Pere i Sant Pau de Bigues és el nom que rep l’església romànica parroquial del poble de Bigues. Està situada dalt del Turó, el punt més elevat de l’antic poble dispers de Bigues. S'hi accedeix per la carretera BV-1484, que enllaça l'actual centre de Bigues, anomenat el Rieral de Bigues, amb el Turó i la Parròquia de Bigues.

Fou consagrada el 1156 pel bisbe de Barcelona, Ramon de Torroja, tot i que es troba documentada des del 1054. El 1059 consta entre les parròquies del terme senyorial de Montbui. Fou el centre d’un terme parroquial que incloïa com a sufragànies seves les esglésies de Sant Bartomeu de Mont-ras, Sant Mateu de Montbui i Sant Vicenç de Riells, tot i que modernament Sant Mateu de Montbui desaparegué com a església amb culte, i el 1957 Sant Vicenç de Riells passà al bisbat de Vic.

Del temple romànic en queda poca cosa, però visible: la façana de ponent, la de migdia, ara dins de l’antic cementiri, on hi ha l’antiga porta d’entrada, així com alguns elements constructius més. L’església fou ampliada entre els segles XVI i XVIII, època en què també es bastí el campanar. A l’interior es conserva un notable retaule barroc: el Retaule del Roser.
 

Església de Sant Pere i Sant Pau de Bigues

Tot i que en l'actualitat ja només s'hi celebra culte eventualment, depenen d'aquesta parròquia les diferents capelles del terme de Bigues (no, en canvi, les de la parròquia de Sant Vicenç de Riells, independent de la de Sant Pere de Bigues i pertanyent, fins i tot, a un bisbat diferent). Les capelles adscrites a Sant Pere de Bigues són Sant Ferran de Can Mas de Dalt, la Mare de Déu del Pilar de Can Maspons i la Mare de Déu de Montserrat de Can Noguera.