Francesc Maspons i Anglasell


Cessió de Família Maspons Arús / Arxiu Municipal de Bigues i Riells

Nascut a Barcelona el 1872, Maspons fou un jurista de reconeguda trajectòria professional, en els àmbits nacional i estatal. Especialista en dret català, fou director de l’Oficina d’Estudis Jurídics de la Mancomunitat de Catalunya i un ferm defensor de la unió de les nacions europees.

Políticament, va internacionalitzar el plet català durant la dictadura de Primo de Rivera, va treballar en pro de la unitat d'acció entre les terres de parla catalana, va emprendre accions per reunir el conjunt de nacionalismes de l'Estat per fer front al centralisme del govern i durant el franquisme va participar activament de la resistència cultural.

Maspons i Anglasell defensà els drets històrics nacionals de Catalunya i reivindicà la seva personalitat jurídica pròpia. Esdevingué un agitador cultural i polític, que contribuí a la dinamització del periodisme, l'excursionisme, els Jocs Florals, la defensa de l'oficialitat del català en l'ensenyament, la millora de les condicions de vida dels treballadors.

Va treballar en la promoció turística de Catalunya i les Balears i va mantenir una extensa activitat literària, que el va reconèixer també com a gran periodista. Fill de la Renaixença i influït per l’activitat literària del seu pare, el notari Francesc Maspons i Labrós, endegà un seguit de publicacions encaminades a comentar la vida política i cultural del país. Durant el primer terç del segle XX col•laborà activament amb publicacions de tota mena, com Catalunya; La Mainada i Fòrum. També va crear tres revistes: Empori, Claris i Clarisme.
Va estar en actiu fins a la seva mort amb múltiples articles, publicacions i col•laboracions, parlant de conceptes premonitoris com la globalització o l'europeisme inclusiu de les nacions sense estat que sempre va vindicar. El 26 de novembre moria a la masia de can Maspons, de Bigues, i està enterrat al cementeri de Sant Pere i Sant Pau de Bigues.
 
A Bigues, Francesc Maspons i Anglasell, Francisquet, és recordat com un home afable i proper. Es tracta d'un intel•lectual de primera fila que el franquisme va arraconar, tot i que va ser admirat i respectat, especialment, en els sectors catalanistes on sempre havia militat. Amb tot i això, avui dia és un personatge desconegut pel gran públic i és important reivindicar la seva figura i el seu llegat.


L’Agrupament Escolta Guia de Bigues i Riells porta el seu nom, així com també una avinguda del poble.

L’any 2016 se celebrà l’any Maspons, en commemoració el 50è aniversari de la seva mort.