Tomàquet tardà de Riells del Fai

 
El tomàquet tardà, conegut també com a tres caires per la seva forma que el divideix en 3 parts iguals, i de nom científic Lycopersicon esculentum, és una varietat local, conreada a Riells del Fai.

És un tomàquet resistent, de durada, que es cull a partir de setembre ja que és apte per a climes freds i aguanta la tardor. Rodó i carnós, i de color vermell intens amb aigües verdes i grogues a tocar del pecíol, té un gust excel•lent i una pell molt fina, el qual el fa apropiat per a menjar cru en amanides o també en salses.
Fonts orals citen que, entre els anys 1912-13, el propietari de cal Rector de Riells anà a buscar aquesta varietat a Barcelona, a la casa de llavors Nonell. Des d’aquell moment, el cultiu ha estat ininterromput a la zona, i s’ha estès per la comarca. Les fonts orals indiquen que aquest tomàquet va tenir un fort arrelament a la zona de Sabadell i de Rubí.

Els hortolans de Riells del Fai en portaven grans quantitats cap aquests mercats, i allà també se’n va estendre el cultiu. Fins i tot, es diu que al mercat de Vic la clientela l’esperava cada any amb delit. A Rubí, encara es cultiva sota la denominació de tres caires.