Colònies felines

QUÈ SÓN ELS GATS FERALS I COM S'ORIGINA UNA COLÒNIA FELINA?

Els gats ferals són gats que viuen en llibertat, però depenen de l'home per alimentar-se, entren en jardins i sovint fan ús del menjar dels gats domèstics o del menjar que alguna gent els hi deposita. Són gats feréstecs acostumats a viure en llibertat i que, per tant, no poden ésser donats en adopció, ja que no s’acostumen a viure dins una llar; en termes generals, desconfien de les persones.

Una parella de gats sans pot tenir 12 descendents en un any i, en dos, poden arribar a la setantena. Això fa que, en poc temps, d’una sola femella es pugui generar una colònia felina incontrolada, amb els problemes associats que això comporta.


PER QUÈ S'HAN DE CONTROLAR LES COLÒNIES FELINES?

La proliferació de gats a la via pública suposa un seguit d’inconvenients:
  • molèsties als veïns: baralles amb altres gats, sorolls, brutícia, etc.
  • inseguretat a les carreteres
  • inseguretat per al propi animal
  • problemes de salut per als gats per la transmissió de malalties
  • perjudici per a la fauna autòctona
QUÈ ES FA DES DE L'AJUNTAMENT?

Des de fa anys, es porta un control de colònies felines, on voluntaris acreditats fan les tasques d’alimentació i de control, mitjançant el que es coneix com a CER (Captura, Esterilització i Retorn). Els voluntaris s'ocupen de fer el seguiment i l’alimentació de les colònies, fan la captura d’exemplars mitjançant unes gàbies trampa i, un cop capturats, els gats són esterilitzats i retornats a la colònia. D’aquesta manera es controla que la colònia no creixi sense cap perjudici per als animals.

El consistori i el voluntaris fan un gran esforç per evitar la proliferació de les colònies. Només aquest 2018, s’han esterilitzat 80 individus d’unes 11 colònies de nova creació o de les ja existents, i, des que es va iniciar el projecte al 2012, s'han esterilitzat, per part del consistori, uns 275 individus.

QUÈ PUC FER, JO?

El més important per a evitar la proliferació de gats ferals és no alimentar aquells que puguin ésser fèrtils. També és necessari que els propietaris de gats domèstics no deixin que aquests surtin de la finca, ja que, a més de poder molestar als veïns, facilitarien la seva reproducció. De tota manera sempre és recomanable que estiguin esterilitzats.

L'Ajuntament recorda als propietaris de gats que les obligacions per a la tinença de gats són exactament les mateixes que per a la tinença de gossos: els animals han de dur un xip i han d'estar censats al cens municipal d’animals domèstics. L'ordenança de civisme del municipi permet tenir un màxim de 3 gats, en el cas d'un pis, o bé 5, si es tracta d’una casa.

Es fa una crida a aquells ciutadans que actualment estiguin alimentant gats ferals, perquè es posin en contacte amb l’Ajuntament de Bigues i Riells, per tal que els tècnics els informin sobre el Programa de Control de Colònies Felines.

El Consistori també informa aquelles persones que vulguin tenir un gat domèstic del fet que a la Protectora de Granollers hi ha gats, petits i grans, recollits al municipi que necessiten una família en adopció. Per a saber-ne més, podeu accedir al lloc web de la protectora.
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. Al continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra Política de galetes