Colònies felines

QUÈ ÉS I COM S'ORIGINA UNA COLÒNIA FELINA?

Una colònia de gats és un conjunt de gats ferals i de carrer sense propietari determinat que viuen en un entorn rural o urbà. Els gats ferals són gats que viuen en llibertat i que han d’espavilar-se per aconseguir aliment.

És per això que molt sovint entren en jardins a la recerca del menjar dels gats domèstics o del menjar que alguna gent els hi diposita. Una parella de gats sans pot tenir 12 descendents en un any i, en dos, poden arribar a la setantena. Això fa que, en poc temps, d’una sola femella es pugui generar una colònia felina incontrolada, amb els problemes associats que això comporta.
 
PER QUÈ S'HAN DE CONTROLAR LES COLÒNIES FELINES?

La proliferació de gats a la via pública suposa un seguit d’inconvenients:
  • molèsties als veïns: baralles amb altres gats, sorolls, brutícia, etc.
  • inseguretat a les carreteres
  • inseguretat per al propi animal
  • problemes de salut per als gats per la transmissió de malalties
  • perjudici per a la fauna autòctona
QUÈ ES FA DES DE L'AJUNTAMENT?

Des de fa anys, es porta un control de colònies felines, on voluntaris acreditats fan les tasques d’alimentació i de control, mitjançant el que es coneix com a CER (Captura, Esterilització i Retorn).

Els voluntaris s'ocupen de fer el seguiment i l’alimentació de les colònies, fan la captura d’exemplars mitjançant unes gàbies trampa i, un cop capturats, els gats són esterilitzats i retornats a la colònia. D’aquesta manera es controla que la colònia no creixi sense cap perjudici per als animals.

Gràcies a l’esforç i dedicació del consistori i els voluntaris, des que es va iniciar el projecte al 2012, s'han esterilitzat, uns 309 individus. Només aquest any s’han esterilitzat 34 individus, contribuint així a disminuir la cria descontrolada.  

El 3 de juliol del 2023, decret d'alcaldia 1450/2023, es va aprovar el Pla de Gestió de Colònies Felines de l'Ajuntament.


QUÈ PUC FER, JO?

El més important per a evitar la proliferació de gats ferals és no alimentar-los de forma incontrolada. Cal doncs informar a l’Ajuntament de la presència d’una colònia de gats a la via pública per a poder-los esterilitzar. D’aquesta manera l’alimentació d’aquests gats no comportarà la reproducció d’aquests i els conseqüents inconvenients anteriorment esmentats. També és necessari que els propietaris de gats domèstics no deixin que aquests surtin de la finca, ja que, a més de poder molestar als veïns, facilitarien la seva reproducció. De tota manera sempre és recomanable que estiguin esterilitzats.

L'Ajuntament recorda als propietaris de gats que les obligacions per a la tinença de gats són exactament les mateixes que per a la tinença de gossos: els animals han de dur un xip i han d'estar censats al cens municipal d’animals domèstics. L'ordenança de civisme del municipi permet tenir un màxim de 3 gats, en el cas d'un pis, o bé 5, si es tracta d’una casa.

Es fa una crida a aquells ciutadans que actualment estiguin alimentant gats ferals, perquè es posin en contacte amb l’Ajuntament de Bigues i Riells, per tal que els tècnics els informin sobre el Programa de Control de Colònies Felines.

El Consistori també informa aquelles persones que vulguin tenir un gat domèstic del fet que a la Protectora de Granollers hi ha gats, petits i grans, recollits al municipi que necessiten una família en adopció. Per a saber-ne més, podeu accedir al lloc web de la protectora.