Mosquit tigre

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, al cos i a les potes. El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm.

Els ous i les larves viuen en petites basses d'aigua estancada, en àrees exteriors properes a la presència humana. Per això, la mesura més eficaç per a evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs amb aigua on creixen. La presència del mosquit és molt molesta pel nombre tan elevat de picades que causen els exemplars femella.

Aquest mosquit té la capacitat d'actuar com a vector (transmissor) d'algunes malalties, com les produïdes pels virus Chikungunya, Dengue i Zika. A Catalunya s'han detectat casos importats d’aquestes malalties. Tots ells tenen antecedents d’haver viatjat a zones endèmiques com són el sud-est asiàtic, l’Àfrica o el Carib i d’haver estat picats per mosquits durant la seva estada.


COM EVITAR LES PICADES?

La prevenció és el millor mètode per a controlar el mosquit tigre. I per això, evitar la posta d’ous i el creixement de les larves és vital. De fet, l'aplicació d'insecticides sobre el mosquit adult no és un mètode eficaç per controlar la plaga.
A CASA

Impedir l'entrada del mosquit a l'edifici instal•lant teles mosquiteres i protegir-se vestint roba de màniga llarga, mitjons i pantalons llargs de colors clars.
En cas de fer servir un insecticida, cal fer-ho a l'exterior seguint les instruccions de manera estricta. Aquests productes no es poden aplicar sobre els menors de dos anys.

A FORA

Evitar les acumulacions d'aigua a la llar, buidant els recipients de l'exterior, com ara gerros, joguines o cendrers. També és aconsellable tapar els forats on es pugui acumular aigua, especialment els dels troncs.
Documentació