El període més intens de la seva activitat literària va del 1865 al 1882, època que coincideix amb les acaballes del Romanticisme, per l’eclosió del Naturalisme, que al seu torn serà la llavor, al final del segle XIX, del modernisme literari.
Malgrat aquest context, Maria de Bell-lloc continua tenaçment lligada, però, a un romanticisme medievalitzant, tradicionalista, patriòtic i moderat, d’àmbit rural tot i que coincideix amb noms d’altíssim prestigi, com Joan Sardà, teòric del Naturalisme, i Apel·les Mestres, esteticista precursor del Modernisme, no s’adaptarà més que a les formes menys innovadores del realisme, i anirà abandonant l’activitat literària a la dècada dels vuitanta.
La seva activitat de creació literària va estretament lligada al folklorisme i especialment a l’excursionisme. Maria de Bell-lloc recorre el Vallès Oriental i altres comarques catalanes, recollint llegendes i narracions que posteriorment escriu i reinterpreta en forma de prosa o poesia. Tot i això, Bigues i Riells és l’escenari principal de les seves obres: un escenari que mitifica i estima per damunt dels altres. De la seva obra destaca: Salabrugas, poesias catalanas (1874), Narracions y llegendas (1875) i Vigatans y botiflers (1878).
L’Institut de Secundària de Bigues i Riells i un carrer del rieral de Bigues porten el seu nom.