Oli varietat Vera

S’ha documentat que, a principis del segle XIX, les principals varietats d’oliveres conreades a la comarca del Vallès Oriental eren les olesanes, les arbequines, les verdals, les valencianes i les sevillanes. Durant la segona meitat del segle XIX, un gran nombre d’aquestes varietats van desaparèixer de la comarca a conseqüència d’uns episodis excepcionals de glaçades i es van introduir varietats més resistents, principalment la varietat vera, que també es coneix com la del país.

La varietat d’oli vera és antiga i predomina a les comarques del Vallès Oriental i Occidental, però també al Maresme, a l’Anoia, al Bages i al Baix Llobregat.

Bigues i Riells del Fai és part inconfusible de la zona de conreu de l’oliva vera i compta amb l’únic trull de la comarca: El Trull de Can Sapera. L’oliva vera es caracteritza per la seva productivitat i la seva capacitat d’adaptació a les condicions adverses. És de maduració tardana i produeix un oli afruitat, d’un color verd intens i amb aromes secundàries de menta i fulla.

A dia d’avui, podem conèixer el procés de producció d’aquesta varietat i degustar-ne l’oli gràcies als pagesos que encara la conreen i a la Fira de l’Oli Vera que se celebra cada gener, des de 2012, al trull de Can Sapera de Bigues.